Stuvet hvidkål serveres med kanelsukker i Vendsyssel hvor jeg er vokset op, og det er én af de egnsretter jeg ofte laver i vintermånederne. Meningerne er delte når det kommer til diskussionen om peber eller kanel på hvidkål, men har du ikke prøvet kanelsukker, så kan det helt klart anbefales.
4 pers.
1 kg hvidkål
4½-5 dl mælk/fløde
4-5 tsk. maizena
salt
peber
evt. friskrevet muskat.
sukker
kanel
Snit hvidkålen og smid det i kogende vand. Kog hvidkålen til det har den ønskede konsistens. Jeg kan godt lide at der er lidt bid i kålen, så jeg koger det i 7-8 minutter, men vil du gerne have en blødere stuvning så kog det nogle minutter mere. Efter kogning hældes kålen i et dørslag og drypper godt af.
Kog mælken op (hvis samvittigheden er til det kan noget af mælken erstattes med fløde, men det er også ganske glimrende lavet på fx. ren minimælk) Riv lidt muskat i og jævn med maizena rørt i ½-1 dl mælk eller vand. Stuvningen må gerne være lidt tyk, da det er uundgåeligt at tilføre en smule vand med kålen, som nu blandes i. smag til med salt og peber og server med et drys kanelsukker, lavet som du kender det fra risengrød.
Serveres med frikadeller/medister/skinke/andebryst/farsbrød og eventuelt nykogte kartofler.
Velbekomme!
Da jeg spurgte min københavner-svigermor, om jeg skulle blande sukker og kanel, sagde hun bestyrtet, "Vi skal da ikke have risengrød!!!" Så prøvede jeg det med peber på for første gang - ikke nær så godt!
SvarSletHehe.... Det lyder jo også som en lidt underlig kombination.... Men godt er det.
SvarSlet