Husråd

Her en lille samling husråd. Nogle af dem er gamle, men så længe de er nyttige gør det jo ikke noget. Har du selv nogle gode tips så er du velkommen til at skrive en kommentar. 


Bløde oste
Det kan være svært at skære bløde oste i passende tynde skiver så skyl kniven i iskoldt vand inden brug.

Avocado – og løg
En avocado er moden hvis du kan prikke en tandstikker ned i stilkenden uden at bruge ”vold”.
Hvis en avocado ikke er moden kan du speede modningsprocessen op ved at lægge den i en pose sammen med tomat, rød peberfrugt, æble, pære, melon, nektarin, fersken, abrikos, vindrue, kiwi eller en citrusfrugt. Disse frugter udskiller ethylen som fremmer modning. Ethylen-afgivende frugt kan også modne/søde løg.

Guacamole
Læg avocadostenen ned midt i den færdige guacamole for at undgå at den mister sin flotte grønne farve. Tilsætning af citrussaft hæmmer også misfarvning.

Marinering
Når kød, kartofler og grøntsager skal marineres så lav marinaden i en plasticpose og put det der skal marineres derned i. Det sparer opvask. Synes du det er svært at håndtere posen mens marinaden blandes så stik den ned i et krus eller en skål og kræng posen ud over kanten, så bliver den hvor den er og du har begge hænder fri.

Bacon
Når du steger bacon på panden så tilsæt altid en lille smule olie. Olien hæver temperaturen og giver et sprødere resultat.
Steger du bacon i ovnen så læg det på bagepapir og bag det ved 200° i ca. 10 minutter.
Steger du bacon i mikroovnen så læg det mellem to stykker køkkenrulle og giv det ”fuld gas” i 3-3½ minut.
Læg altid den færdigstegte bacon på fedtsugende papir for at bevare sprødheden.
Hvis du gerne vil have baconen ”glat”/mindre ”krøllet” efter stegning, så skyl det i koldt vand og prik det med en gaffel inden stegning.

Fløde, vin og fond
Disse tre ingredienser er gode smagsgivere til enhver sauce, men det er ikke altid at man bruger det hele…. eller at man har brug for så meget. For at udnytte det hele hælder jeg rester i isterningeposer og fryser det ned. 1-2-3 så har jeg altid lidt ”ekstra” til saucen ved hånden.

Mør og saftig steg
Steger du hele, store stykker kød så tilbered dem i en stegeso…..men kun hvis du elsker mørt og saftigt kød. Husk at sætte din stegeso i blød i vand i en ½ times tid hvis den er af uglaseret keramik.

Sprøde kartofler i ovnen
Når du har renset og/eller skrællet kartoflerne så tør dem godt af i et viskestykke inden du vender dem i olie – på den måde bliver de ekstra sprøde.

Slatne salathoveder
Hvis salathovedet hænger lidt så skær en tynd skive at stokken og sæt det ned i en skål med vand i en times tid – så strutter det igen.

Klistrede dejfingre
Spar tid ved håndvasken efter æltning af dej ved at gnubbe hænderne i vådt kaffegrums – og så får fingrene lige en gratis peeling samtidig.

Kridhvidt blomkål
Blomkål kan nogle gange få en lidt kedelig gullig farve – dette modvirkes ved at tilsætte lidt mælk, citronsaft eller eddike til kogevandet.

For meget salt
Er din ret blevet for salt kan du ”fjerne” noget af saltet ved at lægge et par skiver rå kartoffel i.

Kartoffelmos
Tilsæt aldrig salt til kogevandet når du skal koge kartofler til kartoffelmos. Det gør det sværere at mose kartoflerne og den færdige mos bliver mindre elastisk. Salt derimod først mosen til allersidst, når den er rørt færdig.

Stenhårdt farin
Er din farin blevet hårdt som sten så læg det i en bøtte sammen med en skive frisk brød i 24 timer for at blødgøre det igen. Skal det bruges her og nu så læg det i en skål og stil det i mikroovnen ved siden af et glas kogende vand i max 1 min. Det er en god idé at bringe vandet til kogning inden sukkeret sættes ind så du ikke ender med karamel. Er et minut ikke nok så varm videre…. Men kun 10-15 sekunder ad gangen.

1 kommentar:

  1. Når de unge piger i gamle dage skulle i byen en lørdag aften, og deres hænder var ru og grimme, skrubbede de dem godt med vådt kaffegrums - det gav fine og bløde hænder. Det virker også på mandehænder, der er meget snavsede eller har været i kontakt med olie.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...