fredag den 25. februar 2011

Somaliske sambusi

Min somaliske kollega serverede disse lækre bidder forleden, og så måtte jeg jo lige prøve at lave sådan nogle selv.....og rent faktisk er det slet ikke så besværligt som det umiddelbart lyder. Jeg har forsøgt at lave en trin-for-trin anvisning til hvordan du laver trekanterne og får dem lukket ordentligt. Det er en smule tidskrævende, men ganske hyggeligt arbejde. Du kan alternativt bruge filodej og spare lidt tid.


8 sambusi


Fyld:
Klar til servering!

Du kan "strække" fyldet med 2½ dl kogte
ris og få 12 sambusier, hvis du ønsker. 

Så skal der blot tilsættes lidt ekstra
krydderier og laves 1½ portion dej. :-)
250 g hakket kylling eller okse
eller 2 dåser tun
rapsolie
3/4 - 1 grøn peber
3 forårsløg 
1 fed hvidløg
1 mellemstort løg
2 tsk gurkemeje
1½ tsk spidskommen
½ tsk paprika
chili efter smag, gerne jalapeños
saften af 1 lime
salt og peber


Dej:
250 g hvedemel
1½ spsk rapsolie
½ tsk salt
vand


1 liter rapsolie til stegning


Skær løg og peber i tern på 2x2 mm. Snit forårsløgene fint. Rist spidskommen på en pande og stød det i en morter.
Bruger du fars så start med at gennemstege det i olie og tilsæt løgene undervejs. Bruger du tun, så start med at blanchere løgene og tilsæt derefter fisken. 
Herefter er fremgangsmåden ens: Tilsæt peberfrugt, forårsløg, hvidløg, krydderier og limesaft og lad kødblandingen koge helt tør. Der må ikke være væske i bunden af gryden. (Det opløser dejen). Smag til med salt, peber og evt. lidt ekstra limesaft. Tag gryden af varmen og lad det køle lidt af. 


Put hvedemel og salt i en skål. Tilsæt olien og 1 dl vand. Ælt. Tilsæt herefter vand LIDT af gangen. Dejen må endelig ikke blive for våd, men er den for tør bliver det svært at få den til at holde sammen når du skal have fyldet i sambusierne. Når den har konsistens som en god elastisk saltdej som ikke klistrer er den perfekt.  


Lav "melklister" i en lille kop - bestående af vand og mel rørt til en grødagtig konsistens. 


Del dejen i 4 kugler og gør følgende: 






Rul en kugle ud til en pandekage der er 
ca. 20 cm i diameter. Skær den midt over.










Fold ca. 1/3 af halvmånen ind over midten. 












Put mel-klister på
...især ved den inderste kant.










Fold resten af halvmånen over den klistrede del. 










Vend den om, put mel-klister på "flappen" og fold den ind over. Put lidt klister på spidsen.










Bøj spidsen op og klem den lukket.








Åben trekanten og put fyldet i.












Fold den ene side ind over fyldet, fugt med mel-klister og luk den øverste flap ned over. 






Voila!!  Klar til oliebad. 




Varm olien op og kog sambusierne 2 og 2 til de bliver gyldne. 




Et stk. tun-sambusi flået op så I lige kan se fyldet.  ;o)




                       
                             Velbekomme! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...