søndag den 7. april 2013

Moussaka

Moussaka er en fantastisk græsk ret, som desværre alt for ofte mistolkes ved at folk her i Danmark bruger kartofler i stedet for auberginer, hvilket i min optik er rigtig synd. Så falder du over nogle flotte modne aubergine-basser så giv den originale udgave et forsøg. Moussaka er bare ikke særlig fotogen...I KNOW! Men den slags har også sine fordele da det gav os et godt grin i "Madbloggernes himmel" på Facebook sammen med en stribe andre "Martha Stewart Moments", som tråden kom til at hedde. Det hele endte med at Anders fra Gastromand samlede en Top 10 over billederne...som du kan se HER .... det er da go´ gas!! 

2-3 auberginer
3 mellemstore løg
3 fed hvidløg


800 g lammefars (eller okse)
140 g tomatpure
½ dl rødvin/vand
½ tsk kanel
1 spsk oregano
Salt og peber
Smør til stegning 

Hytteost eller
Mornaysauce
Mozzarella eller
Mellemlagret skæreost
Parmesan


Evt. rasp til drys inden gratinering. 

Skær auberginerne i ½-1 cm tykke skiver og læg dem i et enkelt lag på køkkenrulle. Drys med 1½ tsk salt og lad herefter salten trække den bitre smag ud af auberginen. Lad dem stå i mindst 15 min og gerne 30.

Steg løg og hvidløg blanke og svits lammefarsen godt igennem. Krydr med salt, peber, kanel og oregano. Tilsæt tomat og vand/bouillon. Lad det hele simre mens du steger auberginerne.

Smelt lidt smør på en pande. Dup aubergineskiverne tørre og steg dem i smørret til de får en let gylden farve. NB! Hvis du ønsker at spare lidt på fedtstoffet så spray i stedet de afvandede auberginer med olivenolie og bag dem i ovnen ved 200° C til de er let gyldne. Det er måske ikke helt "originalt", men de suger virkelig meget smør, hvis du steger dem på panden og jeg synes det færdige resultat bliver ekstremt fedtet på denne måde. 

Når alle aubergineskiver er stegt smøres et ovnfast fad med smør. Der lægges et lag auberginer i. Giv dem et drys salt og peber og gerne lidt reven parmesan. Herefter et lag kødsauce, endnu et lag auberginer osv til du har brugt det hele.

I stedet for opbagt ostesauce bruger jeg et stort bæger hytteost som jeg rører med lidt salt og evt en håndfuld revet mellemlagret ost eller også plukker jeg lidt frisk mozzarella i. Er du doven så brug en mornaysauce. Drys med rasp hvis du ønsker. (Det gør jeg aldrig for at være helt ærlig).

Bag moussakaen i 50 min ved 180°C Tag Moussakaen ud af ovnen et kvarter før den er færdig og giv den en god håndfuld friskrevet parmesan.
Lad gerne moussakaen hvile 5-10 minutter efter den er kommet ud af ovnen.

Server med en klassisk græsk horiatiki salat eller en omgang tzatziki og brød.


Velbekomme! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...