mandag den 27. december 2010

Stjålet græsk lam

Det græske ”αρνί κλέφτικο” - Lam Kleftiko - er et langtidsbagt stykke lammekød der bliver så mørt at kødet falder af benet, når du løfter det af stegesoen. Kleftiko betyder ”stjålet kød” og var oprindeligt et stjålet lam der blev gravet ned i et jordhul fyldt med glohede sten. Lammet blev dækket til og man kunne hente det stegte kød timer senere – måske først dagen efter. Tilberedningen gjorde at ejeren af lammet ville ikke kunne lugte hvor det blev stegt (og dermed hvem der havde stjålet det). Denne metode blev blandt andet brugt af guerillaen under den græske revolution i 1821-29. Så velbekomme! Det er ren bandit mad!

1 lammekølle (1,2-1,5 kg)
10 fed hvidløg 
3 gulerødder
1 rød peberfrugt
1 løg
2-3 dl rødvin.
krydderurter – friske eller tørrede - brug rigeligt
(rosmarin, timian, oregano og/eller persille)
salt & peber
1-1½ spsk olivenolie



Jeg bruger en stegeso til denne ret. 
Har du ikke en stegeso så for en ovnfast skål med rigeligt bagepapir og brug bagepapiret som "låg" ved at folde det sammen om køllen. Idéen er at kødet primært dampes mørt. 

Skær de 5 hvidløgsfed i "kiler". Stik køllen med en skarp kniv og stik hvidløgskilerne i. 
Gulerødderne, peberfrugten og løget skæres i grove stykker og lægges som bund. Skær de sidste 5 hvidløgsfed i grove stykker og fordel ud over. Hæld rødvinen ud over. 

Bland krydderurterne med salt, peber og olivenolie. Gnid lammekødet i blandingen, og læg det ovenpå grøntsagerne. 

Stegesoen sættes i en 130° varm ovn og lammet bages i 4-5 timer alt efter størrelsen på lammekøllen. 
(Kødet skal være 75° eller mere i kernen) 

Du kan evt. putte kartofler ved også. Jeg laver dog altid rosmarin-kartofler ved siden af, da jeg synes det er synd at det hele smager "ens".


Server med ovnbagte kartofler, tzatziki, feta og oliven.  



Velbekomme! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...