fredag den 20. februar 2015

Fastelavnsboller med chokoladeganache og hindbær/blåbærskum

Inspireret af Lagkagehusets fastelavnsboller med bærskum og chokoladefyld kastede jeg mig over produktionen af dette års fastelavnsboller. Resultatet blev lette, luftige vandbakkelser med chokoladeganache og et skud hindbær- eller blåbærskum. 

10 stk fastelavnsboller

Vandbakkelser 

1½ dl vand
75 g smør
1 tsk sukker
75 g hvedemel
2 æg

Chokoladeganache
100 g mørk chokolade 
1,25 dl fløde
eller
100 g mælkechokolade
1 dl fløde

Bærskum
2½ dl fløde
1 dl hindbær og/eller blåbærmarmelade 

Flormelis
Krymmel eller tørret bær-drys

Jeg lavede chokoladeganachen dagen i forvejen. Jeg brugte en mørk chokolade 65% ,men vil anbefale at du bruger en med lavere % eller en mælkechokolade, da den mørke jeg brugte, efter min smag, var lidt for bitter i de søde og lidt sarte kager. 

Tilberedning af chokoladeganache: Kog fløden op. Hak chokoladen. Når fløden spil-koger hældes den i skålen med chokolade og der røres indtil ganachen er glat og ensartet. Lad ganachen køle lidt af og dæk den herefter med husholdningsfilm. Filmen skal ned langs siderne i skålen og lægges direkte ovenpå selve ganachen for at undgå kondens, hvis den skal opbevares i køleskabet. Skal du bruge den umiddelbart efter lader du den bare køle til stuetemperatur uden låg/film.

Tilberedning af vandbakkelser:
Put smør, vand og sukker i en gryde og bring det i kog. Når væsken koger dumper du al melet i og rører grundigt, mens gryden stadig står på blusset. Herefter tages gryden af varmen og dejen smides i en skål. (Den køler lidt hurtigere af hvis du tager den op - men du kan også sagtens lade den køle af i gryden - men i så fald beregn lidt ekstra tid til afkøling).  Efter 8-10 minutter (med et par omrøringer undervejs) i skålen er dejen kølet nok af. Tilsæt æggene ét af gangen. Rør grundigt for hvert æg. Når dejen er ensartet og glat er den klar til bagning. 
Sprøjt 10 flade boller ud på en bageplade beklædt med bagepapir med en tylle hvis du ønsker en rillet overflade. Ønsker du en flad overside lægger du blot 10 klatter på bagepladen med en ske. Glat eventuelt overfladen med fingrene (skyl dem i koldt vand inden du rører den fedtede dej) Dejklatterne skal have den diameter du ca ønsker de færdige boller skal have - og ca halv højde da de vokser til dobbelt højde under bagningen. 
Bag dem ved 200 grader i ca 22 minutter. Lad dem køle af på en rist. 
TIP: Lav eventuelt dobbeltportion. Frys den ene halvdel af dejen ned således: Lav "bollerne" som sædvanligt på en bageplade og stil den i fryseren. Når de er frosne kan de opbevares i fryseren i en frysepose og tages op en times tid før du skal bage en anden dag. Du kan også blot putte dejen i en pose og sprøjte den ud på en bageplade efter optøning. 

Tilberedning af bær-skum:
Pisk fløden godt stiv, så den kan "bære" marmeladen.
Sigt marmeladen for at undgå klumper og de små "sten" i hindbærmarmeladen. 
Jeg lavede 2 versioner og delte derfor fløden op i to portioner og tilsatte ca ½ dl hindbær til den ene og ½ dl blåbær til den anden. 

Montering af fastelavnsboller:
Flæk vandbakkelserne med en skarp kniv. Fordel/smør ca 1 spsk chokoladeganache på hver bund og sprøjt med bær-skum over og omkring ganachen.
Pynt overdelen med glasur og krymmel/tørrede bær eller blot med et drys flormelis. Læg overdelene på de fyldte bunde og server straks. 

Velbekomme!  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...