søndag den 6. januar 2013

Glaserede citronmuffins med birkes

Saftige, svampede og lette muffins med en frisk smag af citron. De blå birkes giver lidt knasen mellem tænderne og et fint visuelt indtryk. Derudover kan de "små blå" dog også give "falsk positiv" udslag for opium i en narkotikatest, så hvis du står foran sådan en er det nok en god ide at udelade dem. ;o) 

12-15 muffins


5 dl hvedemel
1½ tsk bagepulver
½ tsk natron
75 g blødt smør  
2½ dl sukker
fintrevet skal af 2 citroner
2 store æg
½ dl citronsaft
2½ dl creme fraiche 18%
3 spsk birkes

Glasering:
1 spsk citronsaft
3 spsk flormelis

Forvarm ovnen til 180° (ikke varmluft)

Bland mel, bagepulver og natron.

Pisk smør,  sukker og citronskal til en let, luftig cremet masse. Pisk æggene heri et af gangen. 
Rør halvdelen af melblandingen i - bland godt.
Rør creme fraiche og citronsaft i.
Bland resten af melet i og rør tilsidst birkes i. Du kan naturligvis undlade birkes hvis du blot ønsker simple citronmuffins.

Fordel dejen i 15 muffinforme. Fyld hver form 4/5  op.

Bages i ca 30 minutter - eller til toppen er gylden. Køler af på en rist.

Bland glaseringen sammen og pensl hver muffin med et jævnt lag - når de er kølet af. Det er ikke ment som en egentlig glasur men blot en tynd glasering der giver dine muffins et ekstra kys af citron og en fin blank overflade. 

Velbekomme!

fredag den 4. januar 2013

Spansk kylling i tomat med kikærter og oliven

Spicy kylling, salte oliven og masser af tomat, kikærter,løg og hvidløg giver denne spanske ret en fantastisk smag og dig en sund og nemt tilberedt omgang aftensmad. 

2 personer
Her serveret sammen med fuldkorns couscous

4-6 stykker lår og overlår
olivenolie
1½ tsk paprika - helst hot, røget
salt og peber
2 mellemstore løg
5 fed hvidløg
400 g hakket tomat
4 dl tomatjuice
200 g kikærter (tilberedte!!)
150 g grønne oliven


Forvarm ovnen til 200°

Hæld en sjat olivenolie i et ovnfast fad. Gnid kyllingestykker lidt i olie og drys dem med paprika, salt og peber. Læg kyllingestykkerne til side. Skær løg i smalle både og læg dem i fadet sammen med de grofthakkede hvidløgsfed. Hæld kikærterne, den hakkede tomat og juicen over. Læg kyllingen tilbage oveni tomat/løg blandingen. Måske fristes du til at salte tomatblandingen - men lad endelig være med det. De 150 g oliven tilfører passende salt til retten til sidst. 

Stil hele herligheden ind i ovnen i ca 1 time og 10 minutter - smid oliven mellem kyllingestykkerne når der er ca 20 minutter til retten er færdig. Server

Server sammen med brød, couscous, bulgur eller ris. 

Velbekomme! 

onsdag den 2. januar 2013

Sherry - (ikke Cherry) - Tomatsuppe

Cremet og smagfuld tomatsuppe der får englene til at synge. Perfekt på en efterårs- eller vinteraften hvor man trænger til lidt varme i kroppen og kinderne......  Og så er den færdig i løbet af ingen tid.

1 mellemstort løg
1 spsk olivenolie eller smeltet smør
1 tsk basilikum
½ liter tomatjuice
1 ds hakket tomat
Hønsebouillonterning/fond pulver 
-(svarende til det der skal bruges til ½l)
salt, peber
1-1½ tsk sukker
3/4 dl madlavnings sherry
1-1½ dl fløde eller Cremefine


Steg de hakkede løg blanke i fedtstoffet. Tilsæt basilikum, hakket tomat, juice, bouillonterning/fondpulver, salt, peber og sukker. Bring det hele til kogning et kort øjeblik (5 min). Tag gryden af varmen og blend tomatmassen godt og hæld sherryen i. Varm igen op til kogepunktet og lad det boble et par minutter, tag herefter gryden af varmen. Rør fløden i. Server straks, med et godt stykke brød eller tilsæt kødboller og/eller suppehorn.

Velbekomme!

tirsdag den 1. januar 2013

Knasende amarettokugler

Denne udgave af havregrynskugler giver dig lidt at tygge på. I stedet for flormelis (som de fleste vel anvender) bruger jeg sukker (allerhelst rørsukker) og tilsætter desuden kokos for at give kuglerne lidt "knas". Mums!



250 g smør

2 dl (rør)sukker
Korn fra en stang vanilje
8 spsk kakao
5 dl havregryn
2½ dl kokosmel
amaretto 
evt. lidt fløde





Bland de tørre ingredienser sammen og ælt smørret i til du får en lidt usammenhængende masse. Saml smuldret med en god sjat amaretto. Tilsæt det lidt af gangen og smag evt hvornår du synes der er nok i. Skal du bruge mere væde for at samle massen, så brug lidt fløde, hvis du ikke vil have mere amaretto i (af en eller anden uforklarlig grund... Haha...) 


Jeg opbevarer det færdige produkt i køleskabet i en boks med tætsluttende låg og tager kun det ud jeg skal bruge ca et kvarters tid før og triller først kuglerne lige inde servering, da jeg foretrækker at kuglerne er kolde når de serveres (og så holder det sig også friske længere). Win-win :-)


Nyd kuglerne som de er eller tril dem i kokosmel, krymmel, flormelis, sukker eller kakao og server til en kop kaffe. 

Velbekomme! 




Chili con Carne

Der er rigtig mange meninger og holdninger til oprindelse og ingredienser, når vi snakker om Chili con Carne. Den diskussion vil jeg ikke åbne - Dette er blot min favorit version. 

2 store hakkede løg
2 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
2 tsk ristet og knust spidskommen
3 tsk hot røget paprika
500 g hakket kød 
(okse, kylling, kalkun eller svin) 
6 tsk Chu-Chum eller Cha-Chaw efter smag
(og/eller anden chili - frisk eller tørret)
1 spsk oregano
1 spsk basilikum
200 g soltørrede tomater
2 hele stænger kanel
33 cl dark ale
4 ds hakkede tomater
400 g kidneybønner
1-2 ds baked beans
Tomatjuice og/eller vand
25 g mørk chokolade
Brun farin

Tilbehørs idéer:
Creme fraiche
Godt blødt brød
Tortillachips
Ris

Svits løgene blanke i olien. "Brænd" spidskommenfrøene af på en hed pande og knus dem i en morter. Tilsæt hvidløg, røget paprika og spidskommen til de blanke løg og svits kødet godt af heri. 

Tilsæt: ale, kanelstænger, oregano, basilikum, tomat (hakkede og soltørrede) og kidneybønner. 

Lad retten simre ved lav varme i ca 3 timer. Spæd op med vand efterhånden som væden fordamper.

Når der er en times tid tilbage af tilberedningstiden hælder du de baked beans i (incl tomatsaucen) og lader dem koge med resten af tiden.

Tilsæt chokoladen lige før servering - og smag evt. til med lidt farin - efter smag. Husk at fjerne kanelstængerne. ;o)

Server rygende varm med en klat god creme fraiche på toppen, sammen med brød, chips og/eller ris. 

Lav endelig rigeligt. Chili con Carne er faktisk endnu bedre dagen efter. 

En eventuel mindre rest kan nydes som Sloppy Joes

Velbekomme! 

fredag den 3. februar 2012

Flødekartofler med chili-kick

Vi kender vel alle den klassiske udgave af de flødebagte kartofler som kun er krydret med et strejf af muskat, men af og til er lidt nytænkning på sin plads og derfor er her en krydret udgave af den gamle kending. 

1 kg kartofler
2½ dl fløde
(byt gerne 1 dl fløde ud med mælk,
 for at spare lidt på kaloriebasserne)
1 stort løg (kan udelades)
2 tsk salt 
Peber
2 fed hvidløg
Peperoncino eller Sambal Oelek
Timian

Andre alternativer:
Muskatnød
Paprika
Oregano
Herbes de Provence
Basilikum
Hvidløg
....you name it. 

Evt. revet ost

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver. Smid dem i et ovnfast fad og fordel dem jævnt. Skær løget i ringe og fordel dem mellem kartoflerne Krydr med de ønskede smagsnuancer, drys med salt, giv det hele en omgang friskkværnet peber og hæld til sidst fløden over. Kartoflerne bliver ikke dækket helt, men fortvivl ikke det koger/bobler op og skal nok fordele sig. 

Bag hele molevitten i 1 time ved 200° (jeg foretrækker almindelig ovnvarme, ikke varmluft)
Ønsker du ost i retten kan du enten blande det mellem kartoflerne inden du krydrer dem, eller du kan drysse det over når der er et kvarters bagetid tilbage. 

Serveres varmt til kød og grønt efter ønske.

Velbekomme! 

torsdag den 22. december 2011

Sild i krydderurte-fraiche

Første gang jeg så denne blege sildesalat var jeg ærligt talt en smule skeptisk, men allerede efter første mundfuld var jeg solgt. Det er efterhånden 2 år siden nu og jeg har ikke set varianten i butikkerne siden......og så må man jo selv til at eksperimentere. Opskriften her er mit bud på sildesalat i creme fraiche med friske urter, som er en dejlig afveksling til de traditionelle karry- og sennepssild.

6 marinerede sildefiletter (ca. 400 g)

(alm. marinerede, ikke kryddermarineret)


Dressing:
150 g creme fraiche
50 g mayonnaise
½ bdt persille
½ bundt purløg
1 bdt dild
1 fed hvidløg eller ½ lille løg
salt og peber


Bland creme fraiche, mayonnaise, urter, salt og peber godt sammen. Skær sildefiletterne i mundrette stykker og bland dem i dressingen. Filetterne må gerne være lidt våde af marinade - du skal altså ikke duppe dem tørre, men blot lade dem dryppe let af. Sildemarinaden giver nødvendig syre og sødme til dressingen. 


Lad urtesildene trække på køl i mindst et par timer og gerne natten over, og server dem på en skive rugbrød. 


Holder sig 3-4 dage på køl.


Velbekomme! 

Saltede mandler ristet i ahornsirup

Brændte mandler hører til i juledagene. Men i år skulle det være lidt anderledes. Derfor har jeg lavet en variation som bages i ovnen og som i stedet for sukker, brændes i ahornsirup og drysses med salt. Successen er en realitet. Brændte mandler bliver aldrig det samme igen. 


250 g mandler
½ dl ahornsirup
½ spsk smeltet smør eller solsikkeolie
Flagesalt

Sæt ovnen på 165°.
Vend mandlerne i siruppen til de alle er godt dækket. 
Rør herefter smørret/olien i.
Fordel mandlerne ud på en bageplade beklædt med bagepapir. 



Bag mandlerne i 7 minutter og tag dem så ud af ovnen. 
Vend mandlerne og giv dem 7 minutter mere i varmen.
Drys de varme mandler med salt lige så snart du tager dem ud af ovnen anden gang....inden siruppen stivner helt. 

Lad mandlerne køle af opbevar dem herefter i en lufttæt beholder. 

Velbekomme! 

mandag den 10. oktober 2011

Linguine i Vodka-chili-tomat-flødesauce

Cremet fløjlsblød tomatflødesauce der får et ordentligt spark bagi af et skud vodka og en omgang chili. Brandfarlig på mere end én måde. Simpel og alligevel aldeles velsmagende. 


4 pers


500 g linguine (eller spaghetti)


2 tsk olivenolie
1-1½ løg
Chili - efter smag
2 tsk timian
1½ tsk salt
1 fed hvidløg
1 dl vodka
½ dl hønsekødsfond/bouillon
1 ds flåede, hakkede tomater
1 dl fløde


Parmesan


Hak løget fint og steg det blankt i olien et par minutter. Steg hvidløg, chili, salt og timian med det sidste minuts tid. Tilsæt herefter vodka og lad det småsimre et par minutter til det er reduceret til ca. det halve. Tilsæt tomat og fond og lad det hele simre i 15 minutter. Kog samtidig linguinien efter pakkens anvisninger.  Tag tomatsaucen af varmen og lad det køle lidt af inden du blender det til en jævn mos. Tilsæt tilsidst fløden og kog saucen op ved lav varme et par minutter. Dræn pastaen helt for vand og vend den i saucen. Server med et godt drys høvlet parmesan. 


Velbekomme!



Sherrystegt chorizo

De små krydrede bidder passer så fantastisk godt som en del af en tapas-anretning, som tilbehør til en brunch eller en simpel pastaret. Sherryen giver lige det lille ekstra zing. 


Spicy chorizo
Olivenolie
Sherry


Skær chorizoen i mundrette bidder. 
Varm olien ved middel varme og steg 
chorizostykkerne heri. Når de er næsten 
stegt færdige tilsættes en god sjat sherry
og der steges videre til sherryen er "forsvundet".


NB!! Brug stænklåg over panden efter du har tilsat sherryen. 


Server straks, eventuelt med en klat græsk yoghurt. 


Velbekomme!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...