søndag den 3. juli 2011

Humus

Humus er en særdeles anvendelig kikærtemos med rødder i Mellemøsten. Den kan bruges som dip til brød og grøntsager, smagsgiver i sandwiches, som pålæg på rugbrød eller som tilbehør til varme retter. Det er ikke spor kompliceret at lave, men vælger du at lave det fra bunden tager det tid. 

Denne portion giver 600 g humus
da kikærterne svulmer op til dobbelt vægt under iblødsætningen.200 g tørrede kikærter
2 spsk. tahin
1-2 fed hvidløg
2½ tsk hele spidskommenfrø
3 spsk citronsaft
ca. ½ dl olivenolie 
groft salt og peber fra kværnSkal din humus bruges til dip vil jeg anbefale at tilsætte ½-1 dl græsk yoghurt - det giver en mere blød og cremet variation.

Ønsker du at variere smagen kan du for eksempel tilsætte:
Frisk persille, timian eller basilikum
Soltørrede tomater
Chili
Paprika

Sæt kikærterne til opblødning i mindst 12 timer. Jeg bløder dem ofte i næsten 24 timer og udskifter vandet 3 gange undervejs. Når ærterne er blødt op hældes vandet fra og de skylles med koldt vand inden de hældes i en gryde. Dæk kikærterne med rigeligt vand og kog dem i mindst en time... og gerne to eller 3. Du kan også sagtens bruge en dåse forkogte kikærter i en snæver vending, men med lidt planlægning er det trods alt en begrænset indsats der skal til for at komme hertil.  ;o)

Jeg vælger at koge kikærterne i usaltet vand i modsætning til de fleste andre humussnedkere jeg kender. Synes ærterne bliver kogt "blødere" i usaltet vand (ligesom kartofler til kartoffelmos). 

Når ærterne er kogt hældes kogevandet fra. (Gem det til at justere konsistensen af den færdige humus) Pil eventuelle løse skaller fra.

Lad ærterne køle af - er du en utålmodig sjæl så skyl dem i koldt vand. 

Rist spidskommenfrøene på en hed pande for at fremkalde den skønne aroma og giv det en ordentlig tur i morteren til det er stødt helt fint. 

Hæld kikærter, 1 dl kogevand, tahin, hvidløg, spidskommen, citronsaft, olivenolien og eventuelt halvdelen af den græske yoghurt i en blender og blend det til en ensartet mos. Hold lidt igen med olivenolien hvis du også vil have yoghurt i. Juster konsistensen med mere yoghurt, olie eller kogevand. Smag til med salt og peber og hvad du nu ellers synes der lige mangler - der er mange og meget forskellige meninger om hvordan en "rigtig" humus skal være både smags- og konsistensmæssigt - så smag dig frem. 

Lad din færdige humus stå og trække på køl i mindst en time inden brug så smagen rigtigt får lov til at udvikle sig. Serveres eventuelt med et skvæt olivenolie og/eller paprika og/eller friske krydderurter som dip eller tilbehør.

Velbekomme! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...