mandag den 31. januar 2011

Prasopita: Græsk porretærte med feta

Super hurtig tærte der er let, luftig og saftig på samme tid og samtidig bugner af skønne, sunde porrer. 


3 spsk olivenolie                
5-6 porrer     


Æggemasse:
4 æg             
3 dl hvedemel                    
250 g Feta 40+                  
6 dl letmælk                   
salt    
peber            


Rens porrerne og skær dem i skiver. Sauter dem i olien i en gryde til de bliver bløde.

Æggene piskes sammen med mel, mælk, smuldret feta og lidt salt og peber.

Rør porrerne i æggemassen og put det hele i en smurt tærteform, med høj kant. 
Bag tærten i ca. 1 time på ved 180°

Serveres varm/lun med salat og/eller brød.

Velbekomme!

søndag den 30. januar 2011

Meatball sub sandwich - Chicken parmigiana style

Frankies Diner på Manhattan serverer de skønneste meatball sub sandwiches, og her er min finjusterede udgave af den amerikansk-italienske sandwich, som har hjemme på østkysten og i særdeleshed i "The Big Apple". Og jeg er enig med Joey fra "Friends" i at: "half the taste is in the smell"


4 pers.
Meatballs:
450 g hakket kylling
1 dl fintrevet parmesan
1 dl rasp
1½ tsk salt
1½ tsk all round
1 tsk oregano
1 tsk timian
1 tsk basilikum
1 håndfuld hakket persille
1 æg
2-3 spsk olivenolie


Sauce:
1 ds hakkede tomater
2 fed hvidløg
2 spsk hakket frisk basilikum
chili efter smag
salt og peber


Parmesan til gratinering


Brød: 4 store eller 8 små aflange sub-rolls, flutes bagt af en blød bolledej eller lignende. 


Rør kylling med parmesan, krydderier og rasp. Saml farsen med æg og olie og form dem til aflange, lidt flade kødboller af lidt mere end valnøddestørrelse. Læg kødbollerne på en bageplade på et stykke bagepapir og bag dem ved 200° i 15 minutter. 
Bland ingredienserne til saucen i en gryde. Kog det godt igennem og lad den reducere lidt mens kødbollerne steges.
Når kødbollerne er stegte vendes de i tomatsaucen. Flæk brødene på langs. Skær evt. en kile ud af brødet for at skabe plads til kødbollerne. Læg kødbollerne i brødet. Put lidt ekstra sauce over og drys til sidst med revet parmesan. Gratiner i ovnen til osten er smeltet og brødet er sprødt. 


Serveres varme - husk servietter!! ;o)


Velbekomme! 



French Toast / Arme riddere

Kært barn har mange navne og i Danmark er toasten også kendt under det knap så amourøse navn:"Arme riddere". Æggebrødet anrettes på forskellig vis alt efter hvilket land den serveres i. I USA bruges der f.eks. nogle steder groft, mørkt brød i stedet for det gængse lyse hvedebrød, men fælles for alle udgaver er: æg, kanel og sødt drys. 




2 skiver franskbrød
(jeg foretrækker groft, mørkt brød)
1 æg
1 spsk mælk
1 spsk sukker (kan udelades)
1 tsk kanel


Pisk æg, mælk, og kanel sammen og læg franskbrødsskiverne ned i. Lad dem gerne ligge og trække al æggemassen ind. Vend dem engang imellem.
Smelt en smule smør på panden og steg brødskiverne gyldne på begge sider.


Serveres lune med et drys flormelis, et stænk ahornsirup eller appelsinsirup
Evt. en klat smør på toppen.


Velbekomme!

lørdag den 29. januar 2011

Krydret øl-kage

Nu er det ikke altid at to gode ting er lige så godt hvis man kombinerer dem. Men det er absolut ikke tilfældet med øl-kage. Denne kage er lækker, saftig, blød og krydret.....og så er den NEM NEM NEM. Der ud over holder den sig frisk i 3-4 dage. Så hvad venter du på??? 




500 g farin
500 g mel
2 tsk kanel
½-1 tsk kardemomme
½ tsk stødte nelliker
½ tsk stødt ingefær
2 tsk natron
1 æg
1 øl (pilsner)


Rør ingredienserne sammen, hæld dejen i to 1-liters forme og bag kagen i 45-50 minutter ved 180°


Lad kagen køle godt af inden du skærer i den. Læg den i en frysepose mens den stadig er varm for at bløde skorpen (som bliver lidt hård pga. farinen) en smule. Er nok egentlig bedst "dagen derpå". Opbevares i en lukket frysepose 3-4 dage - hvis der er noget tilbage.   ;o)

Nogle ynder at smøre skiven med lidt smør - personligt synes jeg ikke om det, men nu er idéen givet videre. 


Velbekomme!

Sukrede appelsiner med makronfløde

En enkelt og lækker dessert der kan reguleres alt efter om man er mest til den søde makronfløde eller de friske appelsiner. Af samme grund har jeg heller ikke sat mængder på ingredienserne. Desserten må gerne forberedes i god tid, da appelsinerne bliver ekstra lækre hvis de når at opløse sukkeret så de ikke knaser. 


Appelsiner 
Rørsukker (ca. 2 tsk pr. appelsin)
Fløde
Makroner


Pil eller skær skrællen af appelsinerne. Skær dem i skiver, drys med sukker, vend dem og drys på den anden side. Lad dem ligge og trække et par timer. Vend dem engang imellem. 
Pisk fløden til en blød skum og knus det ønskede antal makroner i. Sæt den på køl til servering.


Anret og server!


Velbekomme!

Amerikanske pandekager - Filled

Blåbær, creme fraiche og ahornsirup.... Sprøde majs, sirup, og saltet bacon er bare et par idéer til hvordan disse pandekager kan anrettes. Denne udgave af de små amerikanske pandekager er fyldte. Mulighederne for fyld er mange og valget er dit. Denne udgave bør tilberedes uden fedtstof under stegningen. De ser lidt tunge ud på billedet da jeg har brugt 1/3 fuldkornshvedemel, men de er utroligt bløde og luftige.


18 små pandekager

Nogle rynker på næsen af kombinationen af majs, sirup og bacon.
Men PRØV DET - gerne med en klat creme fraiche!!
Er det i sæson så lov mig at bruge friske majs direkte fra kolben

3 æg
125 g mel (gerne 1/3 groft mel)
1 toppet tsk bagepulver
½ spsk sukker
1½ dl mælk, evt. kærnemælk
1 nip salt


Fyld idéer:
Majs
Bacon
Banan
Syltede æbler
Revet chokolade
Blåbær
..... du sætter grænsen.

Til servering:
Ahornsirup
Smørklatter og /eller creme fraiche
Bacon, bær eller marmelade

Del æggene i hvider og blommer.
Smid et nip salt i hviderne og pisk dem stive.
Rør resten af ingredienserne sammen med blommerne og vend til sidst de piskede hvider i. Dejen bliver tyk og luftig. 
Sæt en god non-stick pande på lav - mellem varme. 
Når panden er varm lægges dejen på. (Du skal ikke bruge fedtstof) En pandekage på 8-10 cm = 1 stor spsk. dej. Der kan være 3-4 pandekager af gangen på en almindelig størrelse pande. Fordel dejen så pandekagen bages ensartet. Læg fyldet ovenpå pandekagerne før de vendes. Bag dem til de er gyldne på begge sider. Server straks eller hold dem varme (tildækket) indtil servering. Pandekagerne kan sagtens laves på forhånd og lunes (igen - tildækket) inden serveringen f.eks. til en brunch, så du ikke er slavebundet i køkkenet. Disse Jeg foretrækker selv at søde dem med marmelade og/eller ahornsirup efter bagning.

Velbekomme!

fredag den 28. januar 2011

Farsrulle i baconjakke med feta og persille i inderlommen og raspede rapskartofler

Prøv at sige: "raspede rapskartofler" 5 gange hurtigt efter hinanden.  ;o)
En let og lækker farsret der kan tilberedes med okse- eller svinefars. Fyldet og frakken giver saft og smag til kødet og raspen giver kartoflerne lidt ekstra knas. 


2 personer


300 g kartofler
2 tsk rapsolie
1 spsk rasp
salt


Farsrulle:
200 g svine-, kyllinge- eller oksekød
1 spsk mel
1 nip salt
2-3 drej fra peberkværnen
2 spsk mælk
50 g feta
1 fed hvidløg, fint hakket
½ dl hakket persille
3 skiver bacon


Yoghurtsauce
1 dl yoghurt eller creme fraiche
1 fed hvidløg, fint hakket (kan udelades)
1 tsk citronsaft
½ dl hakket persille
salt og peber


Salat eller grønt


Sæt ovnen på 225°
Rør yoghurtsaucen sammen og lad den trække på køl til servering.
Skræl kartoflerne og skær dem i både. Vend dem i olien. Drys med rasp. Fordel dem i et ovnfast fad og sæt dem i den varme ovn. Bages i 15 minutter før farsrullen lægges ved og bager derefter videre til farsrullen er klar.


Rør fars med mel, salt, peber og mælk. Tryk den ud på et stykke bagepapir så den bliver ca. 15x20 cm.
Smuldr feta i midten på den lange led. Drys med den hakkede hvidløg og persille. Rul farsen omkring fyldet og læg baconen på den lange led eller sno den rundt om farsrullen. Læg rullen ned ved siden af kartoflerne (eller i eget fad) og bag det i 25-30 minutter. 


Server med grønt efter eget ønske. 


Velbekomme! 

onsdag den 26. januar 2011

Ærtesuppe

Det er ikke Londons smog der her er tale om, men derimod en dejlig, forårsgrøn ærtesuppe, som kan spises mens man drømmer om sol og sommer her i den grå og kolde vinter. Det er en god måde at få en masse grønne vitaminer indenbords. 


2 pers.


4 dl kraftig kyllinge/hønsefond.
eller
4 dl vand 
1 hønsebouillonterning


400 g fine grønne ærter
1-2 spsk. hvid balsamico
1 tsk. salt
1 knsp peber


Cremefraiche
Chorizo/bacon
Ristede og salte græskarkerner eller pinjekerner


Bring fonden/bouillonen i kog og smid ærterne i. Kog dem 2-3 minutter. Rist et par skiver chorizo eller bacon og hak det fint. æg det på et stykke fedtsugende papir.
Blend suppen jævn. Tilsæt 1 spsk. balsamico, salt og peber. Smag suppen til og tilsæt eventuelt mere balsamico hvis suppen synes for sød. Er suppen for tyk spædes den op med mere fond/bouillon eller kogende vand. Slut af med en skefuld creme fraiche på toppen og drys med chorizo/bacontern og græskar/pinjekerner.


Serveres med brød, eller som her med quesadillas med lagret ost og chorizoskiver. 






Velbekomme!

Kaffesirup - med appelsin

Denne orangesirup giver et lille appelsin-kick til din kaffe, cappuccino eller latté. Siruppen er også lækker som topping på pandekager eller is, og som marinade til f.eks. friske jordbær i en dessert. 


1½ dl appelsinsaft
1½ dl sukker


Når sukker-appelsinsaften bobler sætter du minuturet på og lader blandingen boble i 5 minutter. Det er ikke nødvendigt at røre under tilberedningen.

Hvis du koger blandingen længere end de 5 minutter bliver siruppen for tyk - eller stenhård når den afkøles. Så tiden er en vigtig detalje.

Når siruppen er færdig hældes den på en skoldet flaske eller glas med tætsluttende låg. Opbevares ved stuetemperatur. Siruppen kan fint holde sig en uges tid.

Velbekomme!

tirsdag den 25. januar 2011

Honning-soja-marineret laks med sesamkartofler, spinatbund og urtedressing

Soja og honning giver sammen med hvidløg et lækkert pift til den dampede laks. Kartoflerne er forkogte og bliver ekstra sprøde udenpå af sesamfrøene og er samtidig smørbløde indeni. Urtedressingen får rollen som sauce til denne ret og den friske spinat både pynter og smager skønt.    


2 pers.


2 lakse portioner uden skind
Passende mængde kartofler
Sesamfrø
Olivenolie
Citronsaft
Friske spinatblade


Marinade til laksen:
2½ tsk honning
4 tsk soja
1 tsk olivenolie
1 fed hvidløg


Urtedressing:
4 spsk mayonnaise (whip)
4-5 spsk creme fraiche
1 fed hvidløg
1 tsk citronsaft
Persille - efter smag
Dild - efter smag


Tænd ovnen: 200°
Kog kartoflerne 18-20 minutter i saltet vand.
Rør urtedressingen sammen og stil den på køl indtil servering. 
Rør marinaden sammen. Dup fiskestykkerne tørre og læg dem oven på et stort stykke bagepapir i et lille ovnfast fad. Hæld marinaden over. Efter 10 minutter vendes stykkerne. Herefter lukkes bagepapiret omkring fisken og bindes sammen, så fisken bliver dampet i ovnen. 
Når kartoflerne er kogte hældes de i et dørslag og får lov til at dampe godt af. Herefter vendes de i olivenolie og trilles i sesamfrø. Læg dem i et oliesmurt/sprayet ovnfast fad.
Stil kartoffelfadet og lakse-pakken midt i den opvarmede ovn i 20 minutter. 
Skyl spinatbladene og læg dem til tørring på et viskestykke. 


Anret en tallerken med spinatblade. Dryp med en lille smule olivenolie og citronsaft. Læg laks, urtedressing og kartofler ovenpå bladene og server.


Velbekomme! 

søndag den 23. januar 2011

Spanske tun-kødboller i tomatsauce

"Albóndigas de atún en salsa de tomate" er Spaniens bud på havets udgave af spaghetti og kødboller. Fiskebollerne er krydret med persille og revet, finthakket citronskal og saucen får lidt bid af et drys cayennepeber. Gør dig selv en tjeneste og brug frisk, fersk tun. 


4 pers.


500 g tunsteaks (fri for ben og skind)
(eller 2 dåser tun i vand)
1 lille løg, hakket meget fint
4 spsk olivenolie
6 spsk blødt rasp*
2 spsk hakket persille
1 spsk revet og finthakket citronskal
3 spsk mælk
1 æg
1½ dl mel (til panering)


Sauce:
1 løg, hakket fint
2 spsk olivenolie
3 fed hvidløg
2 dåser hakkede tomater
1 spsk hakkede krydderurter (oregano, timian og persille)
cayennepeber eller paprika efter smag
salt og peber


*Blødt rasp er frisk, hvidt brød der er smuldret. Har du ikke egnet brød ved hånden så brug lidt mindre mængde almindelig rasp og blød det op et par minutter med mælken. Tilsæt i så fald 1 spsk. mælk ekstra. 


Start med at skære løget til fiskebollerne helt fint. Steg dem blanke i olien ved lav varme så de ikke tager farve. Tag dem herefter af varmen. Findel tunkødet f.eks. i en foodprocessor, men pas på ikke at lave det til mos. Der skal være lidt tekstur i farsen. Bruger du dåsetun så del det med en gaffel - igen- ikke for fint. Bland de afkølede løg i fiskefarsen og tilsæt de øvrige ingredienser. Tril farsen til valnøddestore boller og rul dem i melet. Der bliver ca. 24 kødboller af denne portion.


Svits løget til saucen i olie til de er klare. Tilsæt hvidløget et minuts tid før resten af ingredienserne blandes i. Lad saucen stå og småsimre og reducere lidt mens du steger tunbollerne på en pande med olivenolie. Steges gyldne og brune. Ryst af og til panden for at vende bollerne. 


Serveres til pasta. Drys med persille og pynt evt. med lidt citron julienne. 


Velbekomme! 



Yoghurt med lynsyltede blåbær og hjemmelavet honningristet müsli

Til en brunch hører sig også en yoghurt med frugt og knas. Her en version med hjemmelavet blåbær-sylt (som med fordel kan forberedes dagen før) og en simpel honningristet müsli. Bærtypen kan du selvfølgelig selv variere, ligesom du selv bestemmer hvad der skal knase i müslien. 


Lyn-sylt (4 pers.)
2½ dl blåbær
1 dl sukker
½ dl vand
evt. appelsin- eller citronsaft


Müsli (4 pers.)
1 dl havregryn (gerne grovvalset)
½ dl hakkede nødder (mandler, hasselnødder o.l.)
½ dl revet kokos
2-2½ tsk. neutral olie
6 tsk. flydende honning (jeg foretrækker agave)


½ liter yoghurt, gerne græsk




Kog blåbær, vand og sukker til det har den ønskede konsistens. 
Smag til med sukker og evt. lidt appelsin/citronsaft. Lad den køle af og sæt den på køl. Du kan selvfølgelig også bruge en færdig blåbærmarmelade. ;o)


Varm olie og honning op på panden og rist havregryn, nødder og kokos til det får en gylden farve. Stil til afkøling. Müslien er bedst ved stuetemperatur. 


Anret det hele i et glas: Blåbær i bunden, yoghurt i midten og müsli på toppen. 


Velbekomme!

Amerikanske pandekager - Fluffy

I min amerikanske familie fik vi altid belgiske vafler eller pandekager til morgenmad i weekenden. Vaflerne blev lavet af samme dej som pandekagerne, så det var bare et spørgsmål om udseendet og oftest var det vaflerne der vandt. Da jeg ikke selv har et vaffeljern til belgiske vafler er her den flade udgave....og du har ret....der er ingen fedtstof i andet end den klat smør du selv smider ovenpå til sidst. 


18 små pandekager


3 æg
125 g mel (gerne 1/3 groft mel)
1 toppet tsk bagepulver
1 spsk sukker
1½ dl mælk, evt. kærnemælk
1 nip salt

Til servering:
Ahornsirup
Smørklatter og /eller creme fraiche
Evt. bær og/eller marmelade

Del æggene i hvider og blommer.
Smid et nip salt i hviderne og pisk dem stive.
Rør resten af ingredienserne sammen med blommerne og vend til sidst de piskede hvider i. Dejen bliver tyk og luftig. 
Sæt en god non-stick pande på lav - mellem varme. 
Når panden er varm lægges dejen på. En pandekage på 8-10 cm = 1 stor spsk. dej. Der kan være 3-4 pandekager af gangen på en almindelig størrelse pande. Fordel dejen så pandekagen bages ensartet. Bag dem til de er gyldne på begge sider. Server straks eller hold dem varme (tildækket) indtil servering. Pandekagerne kan sagtens laves på forhånd og lunes (igen - tildækket) inden serveringen f.eks. til en brunch, så du ikke er slavebundet i køkkenet. Denne udgave er ikke så sød, og du kan selvfølgelig tilsætte mere sukker hvis du ønsker det. Jeg foretrækker selv at søde dem med marmelade og/eller ahornsirup efter bagning.

Velbekomme!

lørdag den 22. januar 2011

Wraps med laks, spinat, dild og peberrodsdressing

Kombinationen med laks og spinat er ikke ny, men peberroden giver det hele et pift og spiller godt op imod den fede fisk. Wraps egner sig godt som en let frokostret, på picnic eller i madkassen. Så rul bare løs! 


4 stk.


4 soft tortillawraps
250-300 g røget laks
2 store håndfulde friske spinatblade/salat
dild efter smag 


Dressing:
1 dl creme fraiche
2-3 tsk fintrevet, frisk peberrod
1 nip salt 




Skyl spinatbladene godt og lad dem dryppe godt af. 
Rør dressingen sammen. Lun tortillaerne på en varm pande ved mellem varme så de bliver bløde og bøjelige. Lad dem køle en smule af inden du går videre. 
Smør dressing på hele tortillaen, dæk med spinatblade og fordel laksen jævnt over . Drys med friskhakket dild, rul wrappen sammen og server. 


Velbekomme! 

Wraps med kylling, bacon, salat og karrydressing

En let og lækker frokost med den klassiske kombination af kylling, bacon og karry, som vist ikke behøver nogen videre anbefaling. Også en god idé til picnickurven eller madpakken.


4 stk.


4 soft tortillawraps
200 g stegt kylling
(eller kyllingepålæg)
8 skiver bacon
salat


Dressing:
1 dl cremefraiche
1 tsk madras karry 
1 tsk citronsaft
½ tsk sukker 
1 nip salt


Steg baconen i 10 minutter på en bageplade beklædt med bagepapir ved 200°, og læg det på et stykke fedtsugende papir. 
Rør dressingen sammen, skær kyllingen i strimler og skyl salaten og lad den dryppe godt af.
Varm tortillaerne på en pande over mellem varme.
Fordel dressingen over den lune tortilla, læg herefter salat, kylling og bacon på så jævnt som muligt, rul til sidst tortillaen sammen og server.


Velbekomme!

torsdag den 20. januar 2011

Bagt squash-omelet med bacon (eller bundløs tærte?)

Omelet...eller bundløs tærte? For mig indeholder tærte en eller anden form for bund eller låg og derfor vælger jeg at kalde dette en "bagt omelet". Du kan kalde den hvad du vil....den kommer alligevel ikke når man kalder og den smager godt ligemeget hvad den hedder.  ;o)


75 g letristet bacon 
250 g squash
75 g revet ost 
(cheddar og/eller mozzarella)
125 g løg
60 g hvedemel
½  tsk bagepulver
3 Æg
1-1½ tsk Salt 
Peber
1½ spsk olie



Varm ovnen op til 180° 
Rist baconen let - undgå at det bliver sprødt. 
Riv squashen groft, skær løget i småtern eller riv det groft og smør en tærteform med olie. 
Pisk æggene luftige og bland mel, bagepulver, salt og peber i. Vend ost, bacon og squash i æggeblandingen, hæld det hele i tærtefadet og bag omeletten ved 180° i 30-35 minutter.

Server med brød og salat. Fx:  hvidkålssalat med appelsin og nødder som på billedet ovenfor. 

Velbekomme! 

onsdag den 19. januar 2011

Hvidkålssalat med appelsin og nødder

Knas, sprødhed, syrligt og sødt er altsammen tilstede i denne dejlige vintersalat. Lav rigeligt.... den får hurtigt ben at gå på. Salaten er også velegnet til en let frokost hvis den serveres med et stykke brød til. 


Hvidkål
Appelsiner
Nødder (hassel- eller valnødder)




En passende mængde mormor-dressing lavet med ½ citronsaft og ½ appelsinsaft.




Start med at filetére appelsinen. 
Hvis du holder den over en skål mens du skærer "kødet ud af bådene" får du automatisk saft til dressingen og intet går til spilde. 
Rør dressingen og lad den stå lidt så sukkeret opløses helt, mens du snitter kålen fint og hakker nødderne groft.


Vend det hele sammen lige inden servering!


Velbekomme!

Mormor-dressing

Denne retro-dressing fortjener en renæssance i det danske køkken, hvis du spørger mig. Jeg husker min mormors salatskål med hovedsalat og fine grønne ærter - og mormor-dressing. Den slår til enhver tid alt hvad der kan købes på flaske...og så tager det 1 minut at lave den selv..... med friske råvarer. Dressingen egner sig også godt til kålbaserede salater som fx: hvidkålssalat med appelsin og nødder


1 dl fløde 
1-1½ spsk. citronsaft
½-1 tsk. sukker
salt, friskkværnet peber

Piskes sammen og hældes over salaten lige inden servering



Velbekomme! 

Pasta con burro e pepe nero

Pasta med smør og sort peber er en alsidig og aldeles enkel måde at tilberede sin pasta på. Den simple, men velsmagende, pasta passer til stort set alle former for tilbehør, kød, fisk og fjerkræ. Umiddelbart kunne man måske godt få lyst til at tilføje noget mere smag, men giv lige den friskkværnede peber en chance for at indtage scenen....og smagsløgene alene. 






250 g frisk pasta
2 tsk salt
3 spsk smør
Friskkværnet peber efter smag.








Kog pastaen efter anvisningen.
Lad herefter pastaen dryppe af i et dørslag eller lignende. Sæt gryden på blusset igen og smelt smørret. Kværn peber i det smeltede smør. 
Vend den afdryppede pasta i pebersmørret, giv den et ekstra skud peber på toppen og server straks.


Velbekomme!

mandag den 17. januar 2011

Vendelboens stuvede hvidkål

Stuvet hvidkål serveres med kanelsukker i Vendsyssel hvor jeg er vokset op, og det er én af de egnsretter jeg ofte laver i vintermånederne. Meningerne er delte når det kommer til diskussionen om peber eller kanel på hvidkål, men har du ikke prøvet kanelsukker, så kan det helt klart anbefales. 
4 pers.


1 kg hvidkål
4½-5 dl mælk/fløde
4-5 tsk. maizena
salt
peber
evt. friskrevet muskat.


sukker
kanel




Snit hvidkålen og smid det i kogende vand. Kog hvidkålen til det har den ønskede konsistens. Jeg kan godt lide at der er lidt bid i kålen, så jeg koger det i 7-8 minutter, men vil du gerne have en blødere stuvning så kog det nogle minutter mere. Efter kogning hældes kålen i et dørslag og drypper godt af.
Kog mælken op (hvis samvittigheden er til det kan noget af mælken erstattes med fløde, men det er også ganske glimrende lavet på fx. ren minimælk) Riv lidt muskat i og jævn med maizena rørt i ½-1 dl mælk eller vand. Stuvningen må gerne være lidt tyk, da det er uundgåeligt at tilføre en smule vand med kålen, som nu blandes i. smag til med salt og peber og server med et drys kanelsukker, lavet som du kender det fra risengrød.


Serveres med frikadeller/medister/skinke/andebryst/farsbrød og eventuelt nykogte kartofler.


Velbekomme!

søndag den 9. januar 2011

Pesto Calabrese

Sød, rød peber, ricotta, parmesan og et strejf af chili er ingredienserne i denne syditalienske cremede pesto som gør sig særdeles godt med kogt pasta. 


1 hel rød peber (stor)
1-1½ dl ricotta
1 dl parmesan
1 dl pecorino*
1-1½ tsk olivenolie
chili - efter smag
salt og peber


*Pecorino er en hård italiensk fåremælks-ost  der i konsistens minder om parmesan, men er lidt skarpere i smagen. De fleste velassorterede supermarkeder har pecorinoen på hylderne. Hvis du ikke kan/vil investere i begge oste så brug dobbeltportion parmesan.


Vask den røde peber godt. 
Put den i en gryde med 2-3 cm vand i bunden. Læg låg på og varm vandet til kogepunktet. Kog peberfrugten i 5 minutter. Lad den derefter afkøle helt under låg. Når peberfrugten er afkølet kan du nærmest gnide skindet af med hænderne. Driller det lidt så skrab det sidste kød af med en ske. Lad være med at skylle peberfrugts-kødet, da du så vasker den aromatiske saft ud af det. 
Put peberfrugtkødet op i en foodprocessor eller en blender sammen med ricotta, parmesan og olie. Kør til det er en cremet masse.  Smag til med salt, peber og chili. 


Bland pestoen i nykogt pasta, 
tilsæt eventuelt lidt stegt kylling 
og høvl lidt ekstra parmesan over 
den færdige, lune pasta salat. 
Server med en salat og/eller groft brød.


Velbekomme!

fredag den 7. januar 2011

Cremet broccolisuppe

Denne skønne, grønne suppe er for rendyrkede broccolielskere. Selvom den ligner en million tager det kun ca. 15 minutter at kreere den. Den er dejligt mættende og kan sagtens gøre det ud for et måltid i sig selv, hvis den serveres med et stykke godt brød....og eventuelt lidt ristet bacon på toppen, hvis der er kødfri-forskrækkede medlemmer i husstanden. Du kan også servere i mindre skåle/kopper og bruge den som forret. 




1 portion
200 g broccoli
25 g løg i tynde skiver
3 dl kraftig hønsefond/bouillon
½ dl mælk eller fløde
citronsaft (kan udelades)
1 spsk creme fraiche


evt. bacon og brød.





Steg løgene blanke i en tsk olie. Del broccolien i små buketter og put den i en gryden sammen med løgene. Hæld fond/bouillon ved og bring det til kogning. Kog i 6-7 minutter. Hæld væsken fra (gem det). Smid broccoli og løg i en blender. Tilsæt mælk/fløde og 1-1½ dl af den kogende fond. Blend suppen cremet. Tilsæt evt. mere fond hvis suppen ønskes tyndere. Smag til med salt og citronsaft. Server med en klat creme fraiche og drys eventuelt med lidt ristede bacontern. 

NB! Hvis du gerne vil tage toppen af "kål-smagen" så kog broccolien i vand og smid det væk efter kogning og lav derefter en broccoli-fri bouillon til at bruge i den færdige suppe. 


Velbekomme! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...